Țările care refuză să își deschidă piața muncii pentru români și bulgari în 2012 vor trebui să trimită motivele decizie lor la Comisia Europeană până la sfârșitul lui mai, relatează site-ul Novinite.
Nouă țări europene au decis să profite de perioada maximă (31 decembrie 2013) pentru a păstra restricțiile pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari, citând criza drept motiv.
Potrivit europarlamentarului olandez Marije Cornelissen, unele state membre au venit cu explicații ridicole pentru menținerea restricțiilor.
Germania, care a redus măsurile restrictive pentru bulgarii și românii care dețin diplome germane, se teme că cetățenii celor două țări îi vor îndepărta pe lucrătorii locali din cauza salariilor modeste pe care le acceptă.
Bruxelles-ul respinge opinia potrivit căreia bulgarii și românii sunt o amenințare pentru economiile și piața muncii din Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Franța, Irlanda, Austria, Malta și Luxemburg, unde restricțiile sunt menținute în continuare.
Comisia Europeană a pregătit două rapoarte care demonstrează contrariul, afirmând că cetățenii români și bulgari au contribuit la creșterea economică din țările vestice și că au avut doar un impact limitat asupra salariilor.
În plus, criza a redus în mod substanțial numărul românilor și bulgarilor care vor să emigreze.